Home

Nieuws 531 x bekeken

PT op de schop in plannen topteam

Den Haag - Uitvoering van plannen van het Topteam Tuinbouw betekent dat een afgeslankt Productschap Tuinbouw taken afstoot. Dat bleek vrijdag in Den Haag bij de presentatie van de plannen met zeven actielijnen ter waarde waarvoor 220 miljoen euro nodig is.

Greenport Holland zal in een regie-orgaan optreden voor uitvoering van zeven verkozen programma’s om de positie van de tuinbouw te versterken. Het PT wordt daarvoor onder meer gebruikt als heffingsinstrument en kennisinstituut en verliest daarmee de regierol over de middelen.

Dat zei boegbeeld Timo Huges bij de presentatie van de plannen. “Het PT heeft kennis op bepaalde terreinen en is een belangrijke collectant van gelden voor deze programma’s. Het zal daarbij wel moeten inkrimpen.”

Huges gaat ervanuit dat promotie en marktonderzoek geen toekomstige taken van het PT zijn. “In overleg met de nieuwe PT-voorzitter Agnes van Ardenne gaat zij ook uit van die optie.”

De structuur van het PT past niet meer in deze tijd waarin grotere tuinbouwbedrijven veel taken zelf uitvoeren. In het rapport staat over het PT: “Door het collectieve inspraaksysteem worden de middelen nu te veel versnipperd ingezet en niet gericht op de meest kansrijke thema’s en gebieden. In de toekomst zullen de collectieve middelen efficiënter worden besteed, primair langs de lijnen van deze actie-agenda.” Het topteam pleit dan ook voor een reorganisatie van het PT en een grotere rol van ondernemers bij de uitvoering. Hoe de voorstellen van een nieuwe regiestructuur passen in de samenwerkingsplannen voor alle schappen is niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.