Home

Nieuws 180 x bekeken 1 reactie

'Overheid en politiek benadelen vee-export zwaar'

Arnhem – De Nederlandse regering en politici benadelen de vee-exportsector zwaar met onevenredig zware maatregelen. Zij zouden beter een voorbeeld kunnen nemen aan de Deense overheid, die de export van vee stimuleert.

Dat zei voorzitter Toon Wassenberg van de Nederlandse Bond van Waaghouders (NBW) woensdag op de jaarvergadering.

Volgens Wassenberg is de Deense regering Nederland vijf slagen voor met zijn preventiebeleid. ”De Denen zitten niet te zeuren over allerlei zaken, zoals bevroren leidingen. Zij kijken of het welzijn van de dieren goed is en dan mogen exporteurs naar het buitenland rijden. Denemarken is een grote concurrent van Nederland op de exportmarkt voor biggen. Zelfs dierenartsen ergeren zich aan pietluttigheden in de Nederlandse regelgeving, die niets toevoegen aan dierenwelzijn of veterinaire veiligheid”, stelt de NBW-voorzitter.

De Nederlandse overheid moet goede faciliteiten creëren om de export van levend vee te stimuleren, volgens Wassenberg. Hij vraagt om een herijking van het preventiebeleid in Nederland. Hij stoort zich nog het meest aan de bestuurlijke sancties bij overtredingen. ”Die sancties komen soms maanden, nadat de vermeende overtreding is geconstateerd door een controleur. Een goed verweer is daarbij niet mogelijk. Soms weten exporteurs niet eens waarover het gaat, omdat zij er niet bij waren”, vindt Wassenberg.

Piet Thijsse, voorzitter van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee, vindt dat controleur een verdachte van een overtreding meteen moet aanspreken als hij vindt dat er iets mis is.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet Thijsse voorzitter NBHV

    ik heb gezegd dat er alleen maar boetes opgelegd zouden mogen worden als de overtreder daar ter plekke op gewezen
    was en dus de de gelegenheid had om zich te verweren en eventueel zelf een second opinion te laten doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.