Home

Nieuws 154 x bekeken

Onrust over Ehec-vondst in Duits oppervlaktewater 'onnodig'

Hannover - In Duitsland zijn agressieve Ehec-bacteriën aangetroffen in oppervlaktewater.

Experts menen echter dat dit niet als verrassend kan worden aangemerkt. "Via de faekaliën van mensen kan de bacterie in het milieu terecht komen," stelt een wetenschapper van de universiteitskliniek in Münser (UKM). Tot een infectierisico via irrigatie van groente kan het slechts komen. "Als in het verdere verwerkingsproces voorwaarden aanwezig zijn, die de Ehec laten groeien tot een zodanige concentratie dat een infectie optreden kan." Juist bij kiemgroenten, zoals taugé, kan dat het geval geweest zijn gezien de temperaturen waaronder deze worden geteeld. Ehec werd tot dusver echter niet aangetroffen in oppervlaktewater in Nedersaksen, de deelstaat waar de kiemgroente vandaan komt die tot dusver als de hoogstwaarschijnlijke bron van de Ehec-epidemie wordt beschouwd.

"Wij onderzoek al sinds weken watermonsters op bedrijven en hebben nog niets gevonden," meldt woordvoerder Gert Hahne van het landbouwministerie van Nedersaksen. De genoemde Ehec-vondst werd afgelopen weekend gedaan in een beek bij Frankfurt am Main. Deze stad ligt in de deelstaat Hessen. Er wordt van uitgegaan dat de bacterie afkomstig is uit een waterzuiveringsinstallatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.