Home

Nieuws 201 x bekeken

'Onderzoekers Ehec vroegen niet naar kiemgroente'

Hamburg – Duitse vragenlijsten aan met Ehec besmette patiënten maakten in de eerste onderzoeksfase geen melding van kiemgroente. Deze mogelijke besmettingsbron kwam pas later in beeld.

Dat blijkt uit een reconstructie van nieuwsprogramma Tagesschau dat daarvoor een vragenlijst publiceerde. De vragenlijst vraagt zieken heel gericht naar de consumptie van aardbeien, sla, komkommer en tomaat. Kiemgroente, toch een algemeen erkend risicoproduct voor E.coli-besmetting, komt niet op de lijst voor. Volgens Tagesschau geeft het Robert Koch Instituut wel officieel aan dat het vanaf het begin kiemgroente in het onderzoek betrok.

De reconstructie laat goed zien hoe de deelstaten allemaal hun eigen route volgden en eigen verdenkingen uitspraken. Hamburg waarschuwde voor komkommer uit Spanje, Sleeswijk-Holstein sprak over een spoor naar een restaurant in Lubeck en Nedersaksen waarschuwde voor kiemgroente uit Uelzen.

Andere deelstaten kondigden eigen onderzoek aan. Voedselveiligheid is een verantwoordelijkheid van de deelstaten, onder coördinatie van het landelijke Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL), maar deze organisatie staat al sinds het laatste dioxineschandaal onder druk. Er is te weinig kennis en capaciteit bij de afzonderlijke deelstaten om een epidemie te bestrijden als die met Ehec, concluderen partijen in de Duitse oppositie.

Of registreer je om te kunnen reageren.