Home

Nieuws 239 x bekeken

'Onderzoek Nieuwe Telen matigen'

Zoetermeer – De tuinbouw moet onderzoek naar het nieuwe telen terugschroeven nu de teeltmethode moeizaam door de markt wordt opgenomen.

Dat besloot de energiecommissie van het Productschap Tuinbouw. Commissielid Jeroen Steenbrink: ”met onderzoek dat niet opgevolgd wordt, kan de indruk ontstaan dat de techniek mislukt is. Dat willen we voorkomen. We geloven nog steeds in deze nieuwe teeltwijze.”

Volgens Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht, klopt die redenering. ”Met dit tempo van onderzoek versnel je de introductie niet.” Overigens besloot de energiecommissie wel geld te steken in onderzoek naar het nieuwe telen in de biologische tomaat en paprikateelt.

Op elf bedrijven wordt het nieuwe telen nu toegepast, maar het blijkt lastig de investering snel genoeg terug te verdienen. De besparing is nog niet groot genoeg en opbrengstverhoging is niet hard te maken, blijkt uit een stand van zaken onderzoek door het Productschap Tuinbouw. Op 48 hectare wordt geteeld met dichte schermen en buitenluchtaanvoer. Elf bedrijven bereiden zo’n investering voor. Dat zijn bedrijven met nieuwbouwplannen, omdat investeringen in bestaande kassen te hoog zijn.

Tijdens de energiecommissie trapte de teelt op de rem bij een aantal onderzoeksvoorstellen voor fundamenteel onderzoek zoals gewasverwarming en vervanging van kasdekken bij bestaande kassen. Het is onderzoek waar telers op korte termijn weinig aan hebben, verklaarde Van Ruiten die keus. Ook wil de energiecommissie dat andere belanghebbenden als kassenbouwers of toeleveranciers gaan bijdragen aan dergelijk fundamenteel onderzoek. Bij het PT komt de bodem van het energiefonds in zicht. Er is geld tot 2013. De sector moet op zoek naar manieren om het energiebeleid ook na dat jaar overeind te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.