Home

Nieuws

'Ondernemerspeiling noopt tot takenwijziging PT'

Zoetermeer - Het Productschap Tuinbouw (PT) kan niet langer om hervormingen heen. Mogelijk moet een serie taken worden afgestoten. Dat zegt Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht in reactie op een ondernemerspeiling.

Uit die peiling bleek dat tuinders het PT gemiddeld het rapportcijfer 4,8 toekennen, met overigens grote verschillen tussen deelsectoren.

Van Ruiten zegt verrast te zijn over de uitkomst, hoewel de glastuinders nog wel in meerderheid verklaarden voorstander van het behoud van het PT te zijn. “Het is toch vooral onbekend maakt onbemind. Het rendement van het PT is voor telers positief. Tegelijk mag je niet je neus ophalen voor kritiek en moet strenger gekeken worden naar wat nu de kerntaken zijn. Promotionele activiteiten horen daar dan misschien niet meer bij. Daar moet over gepraat worden.”

Voorzitter Willem Baljeu van handelskoepel Frugi-Venta denkt dat de peiling aanleiding kan zijn haast te maken met het vergroten van openheid en democratisering van het PT. De noodzaak van de organisatie is volgens Baljeu de laatste weken voldoende aangetoond. “Bij crises als de Ehec blijkt dat de sector een neutraal en coördinerend platform heeft. De politieke discussie staat ver van de praktijk.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.