Home

Nieuws

Omzetstijging voor supermarkten, nu prijsstijgingen verwacht

Scheveningen – De supermarkten hebben vorig 2,5 procent meer omzet gehaald.

Dat meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in zijn jaarverslag. De omzet bedroeg 32,14 miljard euro in 2010. Het prijspeil in de supermarkten steeg vorig 0,3 procent. Dat is minder dan de inflatie, die 1,2 procent bedroeg. Over de winstmarges van de supermarktconcerns doet het CBL geen mededelingen. Voor komend jaar worden wel prijsverhogingen verwacht. De grondstofprijzen voor eten en drinken zijn volgens het CBL met 30 procent gestegen tussen mei 2010 en april 2011.

Driekwart van de supermarktklanten zou er begrip voor hebben wanneer supermarkten deze hogere grondstofprijzen door zouden berekenen aan de klant, zo blijkt uit het onderzoek Consumententrends 2011.

De supermarkten ontkomen er niet aan de hogere grondstofprijzen door te berekenen aan de consument, aldus onderzoeker Marcel van Aalst van EFMI Businesschool. "Afgelopen jaar hebben de supermarkten de inflatie gedrukt, maar dat kunnen ze niet volhouden." De prijs van een product in de supermarkt wordt voor ongeveer 40 procent bepaald door de grondstofprijs. In de eerste maanden van dit jaar is de omzet al met enkele procenten gestegen, voornamelijk vanwege hogere prijzen. Dat onderzoek wijst ook uit dat ruim de helft van de consumenten zich schuldig voelt over het weggooien van voedsel. 46 procent zou voedselverspilling thuis graag terug willen dringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.