Home

Nieuws 224 x bekeken

Officieel twaalf EHEC-doden

Berlijn – Het aantal slachtoffers van de EHEC-bacterie is nu officieel twaalf.

Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Robert Koch Instituut (RKI). In de media is echter sprake van achttien doden. Ook over de aantallen zieken circuleren verschillende aantallen. Volgens de officiële statistieken van het RKI en het Europese Centrum voor ziektepreventie en bestrijding (ECDC) hebben in heel Europa 551 mensen de ernstige ziektevariant HUS als gevolg van de bacterie, waarvan 520 in Duitsland. Zweden telt vijftien zieken, Denemarken zeven, Nederland vier, Engeland drie en Spanje één.

Volgens een woordvoerster van het RKI is het aantal mensen met een EHEC-infectie inmiddels al ruim 1.200.

De bacterie heeft in de wetenschappelijke literatuur STEC, shiga toxine producerende escherichia coli. Het type is O104:H4. Volgens de ECDC is besmet voedsel nog steeds de meest waarschijnlijke infectiebron. Het Duitse Federale instituut voor risicobeheersing adviseert nog steeds om geen rauwe tomaten, komkommer en sla te eten. Dit geldt vooral voor voedsel afkomstig uit Noord-Duitsland.

Het RKI spreekt berichten tegen dat het om een compleet nieuwe bacteriestam gaat. Professor Helge Karch van de universiteit van Münster stelt dat deze bacterie weliswaar extreem zeldzaam is, maar in ieder geval in 2001 ook al eens is geïsoleerd. Berichten dat er sprake was van een nieuwe superbacterie doken afgelopen dagen op. Onderzoekers in China zouden dit hebben gevonden, waarna de wereldgezondheidsorganisatie WHO het bericht overnam.

Of registreer je om te kunnen reageren.