Home

Nieuws

Oekraïne evenaart VS als exportmarkt

Zoetermeer – Nederlandse exporteurs van groente en fruit hebben de eerste vier maanden van dit jaar bijna drie keer zoveel product afgezet in Oekraïne.

Dat blijkt uit een exportoverzicht van het Productschap Tuinbouw. Door de groei is het land – uitgedrukt in volume – vrijwel een net zo grote afzetmarkt als de Verenigde Staten. De uitvoer naar de Verenigde Staten is echter hoogwaardiger door de duurdere luchtvracht.

Uit een analyse van het Productschap Tuinbouw blijkt dat Oekraïne vooral meer kool en appels opnam uit Nederland. Dat lijkt iets te maken te hebben met de droogte in met name Rusland in 2010. In 2010 bestond het uitvoervolume voor meer dan een derde uit paprika en bijna de helft uit appels en peren. Nu is in de eerste vier maanden al evenveel appel uitgevoerd als in heel 2010. Het is niet duidelijk of het hier om structurele groei gaat. ” Op gebied van kool (wit en rood) lijkt Nederland vooral gaatjes te vullen in de markt van Oekraine”, aldus een PT-analist.

Of registreer je om te kunnen reageren.