Home

Nieuws 255 x bekeken

Nog geen animo voor export groenten naar Rusland

Den Haag - Nog geen enkele exporteur heeft zich bij de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) gemeld voor de Ehec-vrij verklaring die nodig is voor de export van groenten op Rusland.

Handelsbedrijven zijn bang dat de Russische douane toch niet meewerkt. De Russische regering zegt in een verklaring tegenover persbureau Interfax dat de grens open staat. Rusland legde de import van groenten uit de EU op 3 juni stil omdat Duitsland niet in staat was de oorzaak van de uitbraak van de dodelijke Ehec-bacterie te verklaren. Op 9 juni sloot staatssecretaris Henk Bleker een deal met de Russen. Bleker besloot op een EU-akkoord te wachten en 23 juni ging de grens open voor Nederland en België. Ze kunnen een voorsprong nemen op Spanje, Polen, Tsjechië en Litouwen, die nog wachten op goedkeuring van Moskou. Voorwaarde is dat producten rechtstreeks worden gestuurd en voorzien van een Ehec-vrije verklaring. De VWA controleert de partijen en neemt aanvragen voor de verklaring in behandeling. België kent een vergelijkbare regeling. Hier is volgens de federale voedselautoriteit FAVV al een "flink aantal" Ehec-vrij verklaringen afgegeven.

Inge Ribbens van handelskoepel Frugi-Venta denkt dat vrijdag de export los zal komen. “Het statement van Gennadi Onischenko, de leider van de Russische voedselautoriteit, is duidelijk. Er is geen reden bang te zijn dat douanekantoren vrachtauto’s tegen zullen houden.” De Nederlandse landbouwraad heeft bij de douanedienst bevestiging gevraagd dat waar wordt toegelaten, met positief gevolg.

De firma Kraaijeveld uit Ridderkerk geldt als één van de grootste exporteurs op Rusland. “Importeurs zijn huiverachtig”, aldus een woordvoerder. “De laatste keer dat de grens van Rusland dichtging zijn veel handelaren veel geld kwijtgeraakt. Risico’s zijn uit de boze. De Ehec-vrij verklaring is vrij ingewikkeld. Bovendien: Rusland importeert het grootste volume al voor juni en koopt nu elders bij. Men heeft geen haast, neemt geen risico.”

De concurrent Ro-veg uit Waddinxveen stelt dat mixzendingen volgens de afspraken met Rusland nu onmogelijk zijn. “Nederland is een doorvoerland. Het is lastig puur Hollandse zendingen te organiseren. Daar komt nog bij dat de VWA weinig capaciteit heeft.” Rusland bedong eind 2010 dat de private keuringsdienst KCB niet langer meer alleen zendingen keurt. Daardoor is de export naar Rusland al teruggelopen, aldus een woordvoerder van Ro-veg. “Het is nu lastiger. Handel is vloeibaar, niet vast. Soms denken we ‘s ochtends aan 3 auto’s voor Rusland, en worden het er 15. Dan moet je de afnemer uitleggen dat de VWA de helft heeft doorgeschoven naar een dag later.”

Of registreer je om te kunnen reageren.