Home

Nieuws

Nieuw station voor tuindersstroom

Arnhem – Met de ingebruikname van een hoogspanningsstation in het Limburgse Grubbenvorst vandaag, kunnen tuinders uit de regio voortaan de door hun opgewekte elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dat maakte netbeheerder Tennet bekend.

Steeds meer tuinders gaan er volgens Tennet toe over om elektriciteit te produceren uit overtollige warmte. ”Het aandeel van de glastuinbouw bedraagt momenteel 13 procent van het productievermogen in heel Nederland.” Ook in de regio Noord-Limburg is dankzij de glastuinbouw steeds meer behoefte aan elektriciteitstransport.

In overleg met de verschillende partijen is besloten een nieuwe station te bouwen om dat ze te faciliteren. Het tuinbouwgebied met de naam Californië kan via het station 70 tot 100 megawatt elektriciteit terugleveren aan het landelijke net; vergelijkbaar met het gebruik van ongeveer 40.000 tot 60.000 huishoudens.

Of registreer je om te kunnen reageren.