Home

Nieuws 172 x bekeken

Nieuw onderzoek: tomaat, komkommer en sla blijven verdacht

Hamburg - Nieuw epidemiologisch onderzoek van het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung (BFR) en het Robert Koch Institut (RKI) wijst er op dat de bron van de darminfectie (Ehec) ligt bij in Noord-Duitsland geconsumeerde tomaten, komkommers of sla.

Dat stellen RKI en BFR vrijdag in een gezamenlijke verklaring. Het nieuwe onderzoek bevestigt eerder voorlopig onderzoek van het BFR en het RKI.

In het onderzoek zijn gegevens van 46 besmette patiënten vergeleken met gegevens van 2.100 gezonde mensen. Uit het onderzoek blijkt dat zieke mensen in 95 procent van de gevallen tenminste een van de drie vormen van rauwkost hadden gegeten. Gezonde mensen uit de controlegroep hadden maar in 47 procent van de gevallen van de rauwkost gehad. Voor andere levensmiddelen duiken die verschillen niet op tussen de patiënten en gezonde mensen.

In een onderzoek van de gemeente Frankfurt en de deelstaat Hessen naar besmetting bij een bedrijf in Frankfurt bleek dat medewerkers die salade in de bedrijfskantine hadden gegeten bijna zeven keer zo vaak besmet waren als mensen die niet van de salade hadden gegeten.

Hoewel de epidemiologische gegevens een aanwijzing geven van de bron van de infectie, geven ze geen bewijs. Het kan nog steeds zo zijn dat andere voedingsmiddelen of andere infectiebronnen een rol spelen. Voor de Duitse autoriteiten is het nieuwe onderzoek aanleiding het advies overeind te houden in Noord-Duitsland vooralsnog geen tomaten, komkommers of sla te eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.