Home

Nieuws

Nederlandse groenten mogen Rusland weer in

Moskou – Rusland heeft het importverbod op groenten uit België en Nederland opgeheven. Dat heeft het hoofd van de Russische gezondheidsdiensten, Gennadi Onisjtsjenko, vandaag bekendgemaakt.

Rusland stelde begin juni een importverbod in voor groenten uit de Europese Unie na de uitbraak van de Ehec-bacterie in Duitsland. De Russische grens gaat vanaf dinsdag weer open. ”We hebben besloten om het importverbod voor groenten uit België en Nederland op te heffen”, zei Onisjtsjenko.
Volgens de Russische gezondheidsdiensten hebben zeven EU-landen gevraagd of zij hun groenten weer naar Rusland konden exporteren. De autoriteiten in Moskou hebben de verzoeken van Spanje, Polen, Litouwen, Denemarken en Tsjechië nog in beraad.

Het Productschap Tuinbouw reageerde verheugd. ”Dit is heel positief voor Nederlandse tuinders”, zei een woordvoerder. Hij kon niet zeggen hoeveel schade de tuinders hebben geleden als gevolg van het Russische importverbod.

In een normale situatie worden er wekelijks een 0,5 tot 1 miljoen kilo tomaten naar Rusland geëxporteerd, blijkt uit cijfers van het productschap. Voor paprika’s gaat het om 0,2 tot 0,5 miljoen kilo per week. De Russen importeren vrijwel geen Nederlandse komkommers. Het productschap beschikt momenteel niet over exportcijfers over de afgelopen weken.

Het groenten- en fruithandelsplatform Frugi Venta schat de schade voor Nederlandse tuinders als gevolg van het Russische importverbod op 10 miljoen euro per week. ”Er is momenteel ook nauwelijks vraag. We kunnen daarom wel stellen dat de export naar Rusland stilligt”, aldus een woordvoerster.

Of registreer je om te kunnen reageren.