Home

Nieuws

Nederlanders in Turkije opgepakt met zeldzame plantenzaden

Istanboel – De Turkse politie heeft twee Nederlanders aangehouden die waardevolle planten van Turkije naar Bulgarije wilden smokkelen.

De twee Nederlanders hadden 5.236 zaadjes van 160 verschillende planten bij zich. Onder de planten bevonden zich 57 bollen van de zeldzame Fritillaria Michailovskyi, een endemische plant die op de rode lijst staat in Turkije. Deze plant wordt echter in Nederland volop geteeld en is voor een redelijke prijs in de winkel te koop.

De twee mannen, 60 en 29 jaar oud, verklaarden dat de planten bedoeld waren voor hun eigen tuin, maar de aantallen zaden waren dusdanig groot dat dit niet geloofwaardig was voor de Turkse politie.

Volgens een bollendeskundige in Nederland is het niet denkbaar dat deze heren de zaden hebben gesmokkeld in opdracht van veredelaars. Zowel Bulgarije en Turkije staan niet bekend voor hun bloembollenveredeling. De suggestie dat de mannen in opdracht van de farmaceutische industrie handelen (voor de inzet van de planten in medisch onderzoek) lijkt ook ondenkbaar volgens de deskundige. “Elk groot respecterende farmaceut weet precies wat de regels zijn als er planten uit andere landen moeten worden geïmporteerd. Dat gaat op een officiële, legale manier en niet op de manier waarop deze mannen het hebben aangepakt”, volgens de deskundige.

De precieze reden om de zaden naar Bulgarije te smokkelen blijft dus nog onduidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.