Home

Nieuws 163 x bekeken

Nederland overweegt deal met Rusland zonder EU te laten ingaan

Den Haag – Nederland overweegt de bilaterale afspraken met Rusland over de invoer van groenten in te laten gaan nog voor de EU als geheel een overeenkomst heeft gesloten met de Russen.

Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI).

Nederland kwam al vorige week een deal met de Russen overeen. Nederland kan groenten uitvoeren mits het bepaalde kwaliteitscertificaten bij de producten levert. Staatssecretaris Henk Bleker koos er echter voor de deal niet direct in te laten gaan, maar te wachten op een vergelijkbaar EU-akkoord. Nederland kan volgens de woordvoerder binnen een dag groenten met certificaat leveren.

De onderhandelingen tussen de EU en Rusland lopen echter stroef, aldus de woordvoerder, Volgens de EU wil Rusland plotseling dat aan extra eisen wordt voldaan. De hoofdinspecteur van de Russische voedselveiligheidsautoriteiten Gennadi Onischenko stelt echter in Russische media dat de EU ”nog altijd geen enkel certificaat kan tonen.”

De Ehec-bacterie eiste in de EU reeds 38 levens en vele duizenden zijn ziek. De Russen zeggen geen nieuwe eisen te stellen maar willen voor de importstop wordt opgeheven wel weten hoe de taugé-boerderij besmet is geraakt met E.coli uit dierlijke mest.

Of registreer je om te kunnen reageren.