Home

Nieuws

NOP voelt meer voor uitloop nieuwe stijl

Zoetermeer - De Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders denkt niet dat het overkappen van uitlopen bij pluimveebedrijven in de praktijk haalbaar is. “We denken eerder aan een uitloop nieuwe stijl”, aldus voorzitter Jan Wolleswinkel.

Het is volgens hem niet nieuw dat er wordt geroepen dat alle uitlopen moeten worden overdekt. “Maar dan kunnen we heel de Veluwe wel onder plastic zetten.” Praktischer zou het volgens hem zijn om gedeeltes van uitlopen te overkappen, of te kijken naar een beperking van de maatvoering zodat pluimvee zich in bepaalde periodes in overdekte uitlopen kan begeven.

De onrust in de sector is volgens hem groot en neemt toe. Er is een overschot aan broedeieren nu Rusland de grenzen heeft gesloten. “Als een ei eenmaal is voorzien van het stempel broedei, kan het ei niet meer worden verkocht als consumptie-ei.” Daarbij komt dat de export vanuit de provincies Zeeland, en Gelderland al was door de Russen was geblokkeerd in verband met de eerdere uitbraken van vogelgriep. Rusland hanteert na een uitbraak van vogelgriep in eerste instantie een geheel verbod van de import van broedeieren. In een later stadium loopt dit over in een provinciaal verbod.

In Nederland bevinden zich volgens Wolleswinkel zo’n 250 vermeerderaars en pakweg dertig broederijen. De verliezen lopen volgens Wolleswinkel per bedrijf al snel op tot duizenden euro’s. Dat zorgt bij een aantal bedrijven direct voor liquiditeitsproblemen. Er is tot op heden geen fonds of verzekering om de gevolgschade van dit soort calamiteiten te dekken. Morgen overlegt de NOP met het landbouwministerie in Den Haag.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.