Home

Nieuws

NAV: geen draagvlak prijssysteem aardappel

Noordhoek - Er is onvoldoende draagvlak onder telers voor het Aardappel Prijs Informatiesysteem (API).

Driekwart van de telers is tegen het API. Eén op de acht ziet het wel zitten.

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) heeft een peiling gedaan onder de leden. Bestuurder Keimpe van der Heide vindt het draagvlak te klein. “Er is geen goede basis om met heffingsgelden van het Productschap Akkerbouw te starten met het API. Je zou het moeten afblazen.”

Het API wordt opgezet door LTO, NAV, Vavi (Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie) en de landbouwbeurzen Goes en Emmeloord. Op de API-site komen prijzen van verschillende partijen fritesaardappelen. De prijzen worden vooral verstrekt vanuit de industrie, omdat telers weinig transacties melden.

Van der Heide tekent aan dat de enquête alleen is uitgevoerd onder NAV-leden. “Het is niet bekend of de uitkomsten representatief zijn voor alle telers. Daarom moet eerst een draagvlakonderzoek onder alle consumptieaardappeltelers worden gehouden. Pas daarna moet worden besloten of het API er moet komen.”

Uit de peiling blijkt dat 59 procent van de telers geen vertrouwen heeft in een prijsinformatiesysteem waarbij de gegevens door handel en industrie worden aangeleverd. Zeven op de tien telers vindt dat degenen die informatie willen, hiervoor moeten betalen en dat het niet via het PA gefinancierd moet worden.

Telers vinden de transactielijst van de VTA en de beursnoteringen de meest waardevolle informatiebronnen. Hoewel drievijfde van de telers aangeeft nu over voldoende informatie te beschikken, zijn er volgens de NAV wensen voor meer en betere informatie over prijzen per ras, onderscheid tussen vrije aardappelen en meeleveraardappelen en prijsinformatie uit het buitenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.