Home

Nieuws 194 x bekeken

NAK verlaagt 4,4 procent pootgoed in klasse

Emmeloord – De keuringsdienst NAK heeft tot nu toe 4,4 procent van de percelen pootaardappelen in klasse verlaagd tijdens de veldkeuring.Daarvan is 0,7 procent afgekeurd. Dat is volgens de NAK vergelijkbaar met vorig jaar. ”Maar het ligt beduidend lager dan in 2009. Toen was tot 27 juni 11 procent in klasse verlaagd, waarvan 1,2 procent afgekeurd.”

De keurmeesters hebben dit jaar 26 procent van de percelen in klasse verlaagd vanwege virus. Dat was vorig jaar 15 procent, en in 2009 22 procent. ”Het percentage verlaging op virus is wat hoger, waarvan slechts een klein deel door primair virus.”

Het aandeel verlagingen door bacterieziek ligt op 51 procent . Dat was vorig jaar 52 procent en het jaar daarvoor 59 procent.

Woensdag komt de vaste commissie pootaardappelen bij elkaar voor het vaststellen van de adviesdata voor de loofvernietiging, meldt de NAK. ”Als de luizensituatie aanhoudend ongunstig blijkt, zullen de adviesdata voor de hoogste klassen naar verwachting vroeg zijn, zodat ontheffingen van de nacontrole hier verantwoord aan te koppelen zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.