Home

Nieuws

'Mythes multifunctionele landbouw ontzenuwd'

Beesd - Het onderzoek Dynamiek en robuustheid van de multifunctionele landbouw maakt korte metten met een aantal mythes over verbrede landbouw.

Dat zei projectleider Han Wiskerke woensdagochtend bij de presentatie van de onderzoeksresultaten in Beesd. Interviews met 120 verbrede boeren wijzen uit dat de verbredingsactiviteiten gemiddeld eenderde van de omzet op deze bedrijven opleveren, en 40 procent van het inkomen. Verbrede landbouw is dus geen exitstrategie uit de landbouw, aldus Wiskerke, en heeft wel degelijk economische betekenis.

Een van de mythes die er bestaan over de verbrede landbouw is juist dat het economisch nauwelijks iets om het lijf heeft. Verbreding is volgens hem vooral ingegeven door positieve drijfveren, zoals een streven naar betere benutting van beschikbare arbeidskracht. Het onderzoek wijst uit dat ondernemers in de multifunctionele landbouw investeren in zowel de nieuwe tak als in de traditionele landbouwtak. Dat laatste oogst waardering van het ministerie van ELI. Jan van Vliet, teamcoördinator agroketens: "Multifunctionele en gangbare landbouw versterken elkaar en hebben elkaar nodig."

Namens het ministerie wijst Van Vliet vooral op de bijdrage van multifunctionele landbouw aan de plattelandseconomie. "Het levert banen op in de regio." Dat veel bedrijven de maat van het gezinsbedrijf ontgroeid zijn, beoordeelt hij in dit licht positief. De diversiteit onder multifunctionele bedrijven is groot, zo blijkt. Gemiddeld hebben ze drie activiteiten, de gemiddelde arbeidsinzet is 3,7 arbeidskracht. Maar er zijn ook bedrijven met tien werknemers of meer. Volgens Wiskerke is daarmee de mythe ontzenuwd dat verbreding alleen iets is voor de kleinste bedrijven.

De omzet uit de verbredingsactiviteiten is gemiddeld bijna twee ton, de gemiddelde agrarische bedrijfsomvang van de verbreders is 60 hectare. Kinderopvang is met een gemiddelde van een half miljoen omzet-koploper, goede tweede is streekeigenproductie met gemiddeld 440.000 euro. Agrarisch natuurbeheer levert gemiddeld 9.000 euro op en agrotoerisme 37.500. 90 procent van de ondervraagden is tevreden met het gezinsinkomen.

Het onderzoek wijst verder uit dat vooral combinaties van verbredingsactiviteiten meerwaarde geven. Een op de drie bedrijven heeft vier of meer activiteiten. Bedrijven die eenmaal op de weg van de verbreding zitten, pakken ook makkelijker nieuwe takken op.

Het ministerie van ELI financiert tot volgend jaar een speciale taskforce voor de ontwikkeling en professionalisering van de multifunctionele landbouw. Van Vliet kondigde vast aan dat deze sector volgend jaar op eigen benen moet staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.