Home

Nieuws 493 x bekeken

Mooie afronding van de speciale alliumkeuringen

’t Zand – In BolleNoord in ’t Zand is de tweede aflevering van de speciale alliumkeuringen van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) een groot succes geworden.Naast de grote snij-alliums werd ook het fijne kleine speciesassortiment voor de tuin geshowd. Mellema Versteeg zette een grote collectie in de keuringszaal. Met de kleine fel-roze Allium huber-morathii met hangende bloemetjes kreeg deze inzender maar liefst 9,45 punten. Dat is de hoogste score en Mellema Versteeg werd daarmee de winnaar van de BolleNoord-KAVB bokaal 2011.

Bulbs of Lowland zette de minder bekende roze Allium nigrum neer onder hun handelsnaam ‘Pink Jewel’. A. Verschoor liet de groene Alliums ‘Art’ en ‘Hair’ zien, die een mooie en originele component van gemengde boeketten vormen. Kwekersvereniging Het Vrije Westen toonde de Allium schubertii met grote bloemschermen.

Kwekerij De Schullhorn zette een vaas met de blauwrose ‘Eros’ neer en kreeg daarvoor 9 punten. T.C.M. Schilder & Zn. en G. Turk lieten beide Allium giganteum zien en kregen daarvoor respectievelijk 9,00 en 9,20 punten. De laatste inzender stuurde ook de nieuwe A. giganteum ‘Twinkling Stars’ in, die een stuk lichter van kleur is dan het moedersoort en kreeg een honorering van 9,30 punten. Ook Fa. A. Langedijk verwierf deze score met ‘Ambassador’ en kreeg voor ‘Utopia’ zelfs iets meer: 9,40 punten.

In het overall klassement is Gebr. Valkering ‘Globemaster’ met een neuslengte voorsprong geëindigd op Mellema en met 9.50 de winnaar is van de gehouden Speciale Alliumkeuringen 2011 met 9,50 punten.

Johan van Scheepen, taxonoom van de KAVB, stelt vast dat de speciale Alliumkeuringen een zeer fraaie doorsnede van het Alliumsortiment hebben getoond. “Zowel de grote bloemen voor de snij als de kleinere en vaak in een groter kleurengamma aanwezige Alliums voor de tuin, vormen gewaardeerd bloemisterij-artikelen."

Het is een gewas met een grote bloeispreiding en een goede houdbaarheid. De tuinliefhebber kan vaak twee keer genieten: eerst de bloem en later de decoratieve bloeiwijze met zaaddozen, waarbij vormen als ‘Spider’ of A. schubertii zeer spectaculair kunnen zijn. In Bollenoord zijn alle bloemen nog te bekijken.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.