Home

Nieuws

Minder geld voor voedselhulpprogramma EU

Brussel – De Europese Unie trekt in totaal 113 miljoen euro uit voor het voedselprogramma in 2012. Dit aanzienlijk minder dan de bijna 500 miljoen euro die in de afgelopen jaren is toegekend.

Het voedselprogramma is bedoeld voor de minstbedeelden in de EU. Dat er volgend jaar minder geld wordt gereserveerd voor voedselhulp komt door een uitspraak van het Hof van Justitie in april die aangaf dat de huidige regelgeving van 2012 uitsluitend op de beschikbare bestaande interventievoorraden (bestaande uit 162.000 ton graan en 54.000 ton mageremelkpoeder).

Naar schatting dreigen 43 miljoen mensen in de EU in voedselarmoede te vervallen, hetgeen betekent dat zij zich niet om de twee dagen een fatsoenlijke maaltijd kunnen veroorloven. Via het voedselhulpprogramma wordt steun verleend voor voedselbedeling aan deze individuen en zeer kwetsbare gezinnen die in moeilijkheden verkeren. In 2009 is 440.000 ton voedsel verdeeld onder 18 miljoen mensen in 19 lidstaten.

De Commissaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling, Dacian Ciolos, onderstreept het belang van de regeling: ”Wij blijven ons politiek inzetten voor deze regeling, waarvan het belang door tal van liefdadigheidsorganisaties en ngo’s in de EU wordt onderkend. Daarom moeten we een juridisch sluitende manier vinden om de regeling op de middellange tot lange termijn te kunnen continueren. Het gemakkelijkst zou zijn dat de lidstaten gewoon instemmen met het voorstel dat op tafel ligt en dat al de politieke steun geniet van het Europees Parlement.”

Of registreer je om te kunnen reageren.