Home

Nieuws

Meer onderzoek naar relatie longproblemen en veebedrijven

Den Bosch – Gericht longonderzoek bij omwonenden van veehouderijen verdient meer aandacht vindt de Provinciale Raad Gezondheid.

Dit is een van de conclusies van de Provinciale Raad Gezondheid op de opmerkelijke uitkomsten van het vorige week verschenen wetenschappelijk onderzoek naar de invloed is van intensieve veehouderijen op de gezondheid van omwonenden.

In het ruim 200 pagina’s tellende rapport staat dat het aantal mensen met astma in de nabijheid van intensieve veehouderijbedrijven lager is dan in gebieden waar minder veehouderijbedrijven zijn. Aan de andere kant: wie astma heeft en in de buurt van een intensief bedrijf woont, heeft daar meer last van dan op grotere afstand.

De kwestie speelt vooral in het veedichte Brabant. In dagblad BN de Stem zegt Directeur Mariet Paes van de Provinciale Raad Gezondheid dat het wetenschappelijk rapport niet in de la mag verdwijnen en de uitkomsten nader onderzocht moeten worden. Ze pleit daarom voor gericht longonderzoek om werkelijk aan de weet te komen hoe groot de invloed is van intensieve veehouderijen op de gezondheid van omwonenden.

Om het thema volksgezondheid en veeteelt op de agenda te houden, organiseert de raad op 21 september in het provinciehuis een congres over de samenwerking tussen huisartsen en dierenartsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.