Home

Nieuws 238 x bekeken 4 reacties

Massaproductie biobrandstof binnen handbereik

Enschede – De massaproductie van biobrandstoffen uit landbouw- en bosafval, zoals stengels, takjes en blaadjes, ligt binnen handbereik. De Universiteit Twente gaat hier samen met andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen, de provincie Overijssel en verschillende bedrijven aan werken. vandaag is de aftrap van het nieuwe project BE2.0.

Veel biobrandstoffen die nu worden gebruikt worden gewonnen uit speciaal daarvoor geteelde gewassen, die soms ook gebruikt hadden kunnen worden als voedsel. Daarom wordt gezocht naar andere vormen uit bijvoorbeeld afval. Door biobrandstof op grote schaal te produceren wordt deze goedkoper en dus aantrekkelijker voor consumenten en bedrijven.

Samen met energiebedrijf TWENCE en Landschap Overijssel ontwikkelt de universiteit een mobiel apparaat dat in het bos of op een boerderij het bio-afval omzet in harde brokken die makkelijk te vervoeren zijn, een soort ’groene steenkolen’. Die kunnen daarna verwerkt worden tot bio-energie en biobrandstoffen.

De samenwerking is mede mogelijk door een provinciale subsidie van 2,5 miljoen euro, bedoeld voor twee jaar onderzoek en onderwijs. Voor het nieuwe project wordt een zelfvoorzienende modelboerderij ontworpen.

De universiteit kwam vorig jaar wereldwijd in het nieuws doordat zij voor het eerst bruikbare olie uit landbouw- en bosafval kon produceren. Er komt een nieuw kenniscentrum om bedrijven en instellingen te stimuleren de technologie te gebruiken.

Met de universiteit van Wageningen werkt de UT overigens nog aan een andere soort biobrandstof, namelijk olie uit algen, ofwel ’algendiesel’. Op dit moment levert dat nog te weinig op. Het zoeken is nog naar een methode waarbij voldoende olie van goede kwaliteit kan worden geproduceerd, die in de olieraffinaderijen kan worden bijgemengd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Waar is dit afval voor bedoeld? Niet voor verbranding, maar voor het instant houden van de kringloop. Stro, stoppel, afgevallen bladeren en takjes dienen als voeding voor micro organismen die weer als voedsel dienen voor hogere organismen. Wat we doen met al dit afval om te zetten in energie, staat gelijk aan fossiel brandstof verbranden, nl het in het milieu brengen van vastgelegde CO2 in biomassa, die omgezet had moeten worden in nieuwe biomassa en niet alleen in CO2. Het is een verstoring van de kringloop met alle gevolgen van dien. verschraling van de bodem, betekent immers minder groei, minder productie, dus ook minder afval. Ons berm onderhoud is gebaseert op dit principe van afvoeren en niets toevoegen met als gevolg steeds minder biomassa per / m2 .

 • no-profile-image

  Ja Han ,maar deze heren hebben geleerd hoor,van onze centen.
  Ze moeten eerst maar eens ondernemer worden,en risico lopen,dan gaan ze opeens helderder nadenken of ze gaan naar de bliksem (ik denk het laatste),dus hebben we geen gemak van ze.

 • no-profile-image

  waar zit het verstand van deze geleerden
  hoe kunnen ze zo eenzijdig denken, maar we zijn er nog niet want algen kunnen ook een bijdrage gaan leveren
  wat de simpele burger echter allang weet, is dat olie uit algen maken meer energie kost dan dat het oplevert
  ongetwijfeld komen ze daar over enkele jaren na gebruik van een enorme subsidie bijdrage ook wel achter

 • no-profile-image

  Het word hoe langer hoe gekker .De politiek en multinationals
  Gaan keer op keer het wiel op nieuw uitvinden . Om ons wijs te maken dat ze milieu vriendelijk bezig zijn met veel subsidie (GELD VAN DE BURGER) Zo als ook nu weer bij de KLM .met die directeur . die meer aan dacht nodig heeft voor zijn gezin.
  FRTUURVET waar ze mee op Parijs gaan vliegen. Het is frituurolie
  dat al vele jaren een nuttige bestemming heeft als biodiesel/zeepindustrie. enz , Hoe durft onze C.D.A.er Carmiel Eurlings zonder blozen dit als de uitvinding van de eeuw door onze strot te duwen . voor al om dat onze Carmiel natuurijk ook weet dat er maar een zeer beperkte afgewerkte hoeveelheid
  frituurolie ter beschikking is.

Of registreer je om te kunnen reageren.