Home

Nieuws

'Markt glasgroenten herstelt mogelijk niet volledig'

Doetinchem - De markt voor glasgroenten zal de komende maanden mogelijk niet geheel herstellen. Voor de komkommerteelt dreigt een aanhoudende vraaguitval van 10 procent. Dat vreest Thijs Jasperse, voorzitter van paprikatelerscollectief P8. Jasperse denkt dat een gecoördineerde PR-campagne nodig zal zijn om het vertrouwen terug te winnen.

“Als ik eerlijk ben, maak ik me toch zorgen over de komende maanden”, aldus Jasperse. “Het Ehec-probleem ligt weliswaar bij kiemgroenten, en niet bij glasgroenten. Consumenten zijn zich er nu echter wel – onterecht – van bewust geworden dat ook groenten een voedselveiligheidsgevaar kunnen vormen. Van vlees is dat voor consumenten al langer duidelijk.”

Zo’n 60 procent van de Nederlandse productie gaat naar Duitsland. Juist de Duitse consument is volgens Jasperse behoorlijk gezagsgetrouw. “Vorig jaar ging Duitsland gebukt onder een salmonellacrisis bij vlees. Zodra de overheid verklaarde dat vlees weer veilig was, begon de consument weer te kopen.”

Jasperse denkt ook dat de interventiemaatregel (de facto een minimumprijs van 12 cent voor komkommers) de voorraad goed naar beneden brengt. “Maar uiteindelijk zit het risico van besmette groenten door de massamediale aandacht toch in het hoofd van mensen.” Ehec doodde tot nu toe 36 mensen. Duizenden mensen werden ernstig ziek. Het duurde weken voordat de Duitse autoriteiten vaststelden dat niet glasgroenten maar kiemgroenten de besmettingsbron zijn.

Prijzen zullen zich niet automatisch herstellen tot gezonde niveaus, verwacht Jasperse. “Feitelijk heeft de sector de laatste jaren te weinig verdiend om een aanhoudende vraaguitval te kunnen dragen.” Bij een PR-campagne kan Nederland profiteren van de goede reputatie en het feit dat op substraat en niet dierlijke mest geteeld wordt. “Omdat weinig geld voorhanden is, moet de sector slim op zoek naar vrije publiciteit. Er is nu ook wel sympathie bij journalisten en consumenten, en deze moet direct worden benut. Ook is het een goed moment om met de supermarkten te kijken naar promotie en het samen verwaarden van het product.”

De afzetorganisatie voor komkommers Kompany uit Venlo spreekt van aarzelend herstel. “De komende weken zullen cruciaal zijn”, aldus een woordvoerder. The Greenery wil zich nog niet uitspreken over de markt. Bronnen in de markt melden dat vrije handelsbedrijven nog weinig verse komkommers accepteren omdat ze nu goedkoop ingekochte komkommers kunnen afzetten tegen voor een vele malen hogere prijs.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.