Home

Nieuws

Marges Franse winkels 'buitensporig'

Parijs – ”De grote winkelbedrijven leggen op sommige voedingswaren buitensporige marges. Daardoor worden zowel de consument als de boer of tuinder, die juist in deze tijd in een moeilijke situatie verkeren, benadeeld.”

Dat stelt de Franse minister voor landbouw Bruno le Maire naar aanleiding van het omvangrijke onderzoek van het Observatoire des prix et des marges, de waakhond voor prijzen en marges in de handel in voedingsmiddelen. ”Neem als voorbeeld ham, waar de marge van de winkeliers de helft van de verkoopprijs vertegenwoordigt,” citeert Le Maire het rapport. De instelling stelde vast dat de situatie rond de marges de afgelopen tien jaar volledig is omgedraaid ten gunste van de winkeliers en ten koste van de primaire producenten en verwerkende industrie.

Le Maire wil nu dat de winkelbedrijven veel meer informatie geven over hun feitelijke marges. ”We hebben meer transparantie nodig. Ze weigeren die informatie te geven terwijl dat het ons wel mogelijk zou maken om te bekijken waarom ze op bepaalde producten zoals ham maar ook verse melk zulke hoge marges hanteren.” De minister wil ook dat de boeren, voedselbedrijven en winkeliers ’nu eens de cultuur van een voortdurend conflict achter zich laten’. ”Het is niet normaal dat de minister iedereen telkens weer tot de orde moet roepen en rond de tafel moet halen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.