Home

Nieuws

Maar drie Nederlandse BSE-doden

Utrecht – Voor zover bekend zijn in Nederland sinds 1997 maar drie mensen overleden aan de BSE.

Dat blijkt uit onderzoek van pathologen van het UMC in Utrecht. Aan het begin van de uitbraak in de jaren ’90 vreesden deskundigen dat de ziekte duizenden slachtoffers kon maken in Nederland.

Het zou wel kunnen dat nog meer mensen overlijden aan de gekkekoeienziekte, aldus neuropatholoog professor Annemieke Rozemuller-Kwakkel vandaag. ,,Dat komt omdat het heel lang duurt voordat de ziekte zich openbaart na besmetting. Het kan nog een paar jaar duren voordat we weten of we die piek in sterftecijfers gehad hebben.’’

Gekkekoeienziekte is een variant van Creutzfeldt-Jakob die ontstaat door het eten van met BSE besmet rundvlees. Begin jaren ’90 is dit vlees in de Nederlandse voedselketen terechtgekomen. De ziekte kan ook overgedragen worden via het bloed van mensen die nog niet weten dat ze besmet zijn.

In het Verenigd Koninkrijk zijn al vier gevallen bekend van mensen die via bloeddonatie gekkekoeienziekte hebben overgedragen op anderen. Voor zover bekend zijn al 170 Britten overleden aan de gekkekoeienziekte. De ziekte is niet te genezen; artsen kunnen slechts de pijn bestrijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.