Home

Nieuws 336 x bekeken

Louise Fresco: genoeg land voor voeding van 9 miljard mensen

Noordwijk aan Zee – Er is genoeg land en water op de aarde om een wereldbevolking van straks 9 miljard mensen te voeden.

Dat zegt professor Louise Fresco van Universiteit van Amsterdam. Ze sprak op de internationale food en agribusinesscongres Agri Vision in Noordwijk aan Zee.

Het is volgens Fresco een kwestie van goed managen om met een minimale input een maximale output te krijgen. In absolute zin, redeneert Fresco, is op de wereld geen tekort aan water. Het verdwijnt niet, het is alleen een kwestie van het in de juiste vorm op de juiste plaats te hebben.

Management en efficiëntie zijn sleutelwoorden. Door de trek naar verstedelijkte gebieden zijn steeds meer mensen niet meer in staat hun eigen voedsel te verbouwen . Ze zijn dus afhankelijk van wat anderen produceren. Tegelijkertijd stelt Fresco vast dat diegenen die wél in hun eigen voedselbehoefte voorzien, dat in heel veel gebieden op een zeer inefficiënte manier doen. Soms zou de potentiële productie op dergelijke landjes bij efficiënte inzet van mechanisatie wel vijftien tot twintig procent hoger kunnen liggen dan die nu is.

”Het moet intensiever. Mechanisatie, mechanisatie en mechanisatie. Stikstofkringlopen moeten sluitend worden gemaakt. Water moet op de juiste plaats worden gebracht. Het gaat om managen van natuurlijke bronnen”, aldus Fresco, die de noodzaak voor efficiëntie ook uitbreidt tot na de teelt. Veertig procent van de oogst zou op allerlei manieren verloren gaan.

Overigens is een zekere inefficiëntie niet uit te sluiten. ”Rundvleesproductie is de enige manier om Zuid-Amerikaanse graslanden te benutten. ”Niet erg efficiënt, maar het kan niet anders.”
Naast verbetering van bestaande voedselproductie heeft Louise Fresco goede verwachtingen van de bijdrage van alternatieve eiwitbronnen als wormen en insecten aan de voedselvoorziening.

Of registreer je om te kunnen reageren.