Home

Nieuws 171 x bekeken

Ledenraad PvdA tegen verbod onverdoofd slachten

Utrecht - De ledenraad van de PvdA is tegen een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Een Kamermeerderheid, waaronder de PvdA-fractie, wil het verbod in de wet opnemen. Tijdens een politieke ledenraad van de PvdA in Utrecht haalde een motie gericht aan de Kamerfractie om het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren "zonder voorbehoud'' te verwerpen een meerderheid (57 procent). PvdA-leider Job Cohen had aan het begin van de ledenraad gezegd dat een aangenomen motie een zwaarwegend advies vormt voor de fractie, dat de Kamerleden zullen meenemen bij het bepalen van hun definitieve standpunt.

De Kamer debatteert woensdag over het wetsvoorstel van de PvdD. Dinsdag 28 juni wordt er over gestemd.

De aangenomen motie stelt dat het wetsvoorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren een "disproportioneel middel is om het algehele dierenwelzijn te verbeteren'', omdat er een grondwettelijk recht is op godsdienstvrijheid en omdat de mogelijkheid blijft bestaan om ritueel geslacht vlees uit het buitenland te importeren. Daarnaast bedraagt het aantal ritueel geslachte dieren maar 2 procent van het totale aantal dat geslacht wordt.

De motie riep de PvdA-Kamerfractie op het dierenwelzijn daadwerkelijk te bevorderen door de slacht zelf en de behandeling van dieren voor en tijdens de slacht aan een onderzoek te onderwerpen om zo onnodig dierenleed te voorkomen. De indieners van de motie stelden ook voor tot een convenant te komen met de joodse en islamitische gemeenschappen in Nederland.

Ronny Naftaniël van het CIDI was na afloop zeer ingenomen met het feit dat de motie was aangenomen. "Dit is een duidelijke meerderheid tegen een onbekookt voorstel dat elk compromis en elk verder overleg uitsluit. En het is disproportioneel.''

Naftaniël gaat ervan uit dat de fractie de oproep van de ledenraad overneemt en uiteindelijk tegen het wetsvoorstel-Thieme stemt of op zijn minst de wet op de lange baan schuift.

Of registreer je om te kunnen reageren.