Home

Nieuws 215 x bekeken

LTO wil onderzoek naar Duitse Ehec-aanpak

Den Haag – De Duitse aanpak van de epidemie van de E.coli O104 moet grondig worden onderzocht.

Eventueel kan de Duitse overheid aansprakelijk worden gesteld voor de schade die Nederlandse tuinders hebben geleden.

Dat stelt LTO Nederland. ”De zwaar gedupeerde ondernemers in de groentesector mogen niet de rekening krijgen van de Duitse aanpak van het Ehec-drama”, aldus de belangenbehartiger van de Nederlandse boer en tuinders.

De Nederlandse telers, handelaars en telersverenigingen tonen zich opgelucht over de verklaring van Europees commissaris John Dalli, die heeft vastgesteld dat er geen reden meer is te veronderstellen dat er sprake is van een besmettingsbron in Spaanse komkommers.

Nico van Ruiten van LTO Glaskracht stelt dat er geen misverstand meer over mag bestaan dat saladegroenten volkomen veilig zijn voor consumptie en normaal gegeten kunnen worden.
Van Ruiten: ”De huidige schade voor teelt en handel is gigantisch, volledig buiten hun schuld en invloedssfeer. En naar nu blijkt, volledig onterecht. Het moet volkomen duidelijk zijn dat de rekening niet bij deze groep ernstig gedupeerde bedrijven – veelal familiebedrijven – mag blijven liggen. Het is noodzakelijk dat er een EU-noodfonds wordt opengesteld, ook voor de collega’s in andere lidstaten die eveneens gedupeerd zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.