Home

Nieuws

LTO wil minimumprijs en productiekrimp groente

Den Haag – LTO wil een minimumprijs invoeren voor getroffen glasgroenteproducten en productie-afspraken tussen telersverenigingen mogelijk maken.

Het zou onderdeel moeten zijn van maatregelen voor tijdelijk marktbeheer. Een minimumprijs is een goedkope manier om de schade beperkt te houden voor teeltbedrijven, stelt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. Op dit moment worden partijen verkocht voor minder dan 10 cent per kilo. Kopers weten dat hun verkopers daaraan failliet kunnen gaan.

Juristen van het Productschap Tuinbouw denken wel mogelijkheden te zien voor minimumprijzen via Brusselse wetgeving. Dat is de lijn die LTO en tuinbouworganisaties willen inzetten, zegt Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht.

Afspraken over productiebeperking zijn nodig om lange termijn effecten te neutraliseren. ”Stel dat de paprikaconsumptie dit seizoen 10 procent kleiner blijft, dan moet het aanbod aangepast worden aan de vraag.” Hiervoor heeft de sector een aanvraag bij het ministerie van ELI gedaan.
Ook in België is overleg geweest over een minimumprijs, zonder resultaat, zegt het Algemeen Boerensyndicaat.

Belgische veilingen hebben wel hogere ophoudprijzen dan Nederlandse. Een handelshuis in Venlo noemt dat onbegrijpelijk. ”We laten de teelt hier langzaam kapot gaan. We moeten aan de lange termijn denken en de teelt zo behouden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.