Home

Nieuws 366 x bekeken

LTO Noord stort geld voor schikking beleggingsdebacle

Zwolle – LTO Noord brengt 400.000 euro in om gedupeerden van het bijna failliete beleggingsfonds Hof van Saksen schadeloos te stellen. Het geld is onderdeel van een schikkingsvoorstel waarin gedupeerden 15 procent van de oorspronkelijke inleg van 51 miljoen euro geboden wordt. De organisatie ontkent elke vorm van aansprakelijkheid voor het beleggingsdebacle.

LTO Noord ontkent dat WLTO Verzekeringen, een rechtsvoorganger van LTO Noord Verzekeringen, geen vergunning had om het beleggingsobject Hof van Saksen onder de aandacht te brengen van boeren. Advocatenbureau Den Hollander uit Middelharnis , dat zeventien obligatiehouders vertegenwoordigt, claimt echter dat dit volgt uit een uitspraak die het College voor Beroep voor het Bedrijfsleven deed in 2007.

LTO Noord weigert op de uitspraak in te gaan en stelt dat de 400.000 euro contributie moet worden gezien als ”coulance”, en zeker niet als schuldbekentenis of voortvloeiend uit een gevoel van medeplichtigheid. Het geld komt overigens niet alleen de meer dan 700 betrokken boeren ten goede, maar ook andere obligatiehouders.

Boeren staken 27 miljoen euro in Arkos Exploitatie dat al het geld in het bungalowpark Hof van Saksen stak. Het betreft een beleggingsfonds van Phanos. Hof van Saksen gaat vermoedelijk failliet. Phanos biedt de obligatiehouders in de schikking 7,65 miljoen. De obligatiehouders verliezen bij instemming contractueel het recht Phanos of LTO Noord nog te vervolgen.

Gijsbert van den Brink is woordvoerder van de Stichting Hypo Notes A, B en C waarin de obligatiehouders vertegenwoordigt zijn, stelt net als Den Hollander dat de verzekeringsmaatschappij van LTO Noord zonder de juiste papieren functioneerde. Toch denkt hij dat de agrarische obligatiehouders beter het schikkingsvoorstel kunnen accepteren.

”Uit jurisprudentie blijkt dat het al heel lastig is via de rechter de provisie terug te halen. WLTO Verzekeringen kreeg 1,35 miljoen euro van Phanos voor het promoten van het fonds, vijf procent van het bedrag dat aangebrachte klanten in het fonds staken. Een onzekere vijf procent lijkt me minder voordelig dan een zekere 15 procent.”

Overigens komt de 7,65 miljoen euro van de Rabobank en ABN Amro, die zelf een eerste hypotheek aan het bungalowpark verleenden. Contractpersoon is Phanos maar deze krijgt het geld in kredietvorm voorgeschoten. Op 1 juli komt de Stichting Hypo Notes A, B en C bijeen in Amsterdam. Voor 12 juli moeten obligatiehouders beslissen over het voorliggende voorstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.