Home

Nieuws 1 reactie

LEI: hoge prijzen door krapte van aanbod

Den Haag - De oorzaak van hoge voedselprijzen ligt primair in een serie misoogsten.

Het effect is nog eens versterkt doordat landen exportrestricties invoerden, de dollar zwak stond en de olieprijs hoog. Speculatie heeft geen aantoonbare invloed gehad op de voedselprijzen. Dat schrijft het landbouweconomische instituut LEI. Het LEI schrijft in het rapport Pride & Prejudice dat de teelt van voedingsgewassen voor biobrandstof invloed heeft, maar dat normaliter de productiviteit in gelijk tempo groeit als de vraag naar biobrandstoffen. In de toekomst zal de vraag naar voedsel blijven stijgen en de opbrengstgroei vertraagt juist.

Het LEI stelde het rapport op in aanloop naar de G20-top over voedselprijzen die donderdag en vrijdag wordt gehouden in Parijs en onder het voorzitterschap van de Franse president Nicolas Sarkozy. De LEI-rapporteurs wijzen op het belang van betrouwbare en actuele productie, marktvraag en voorraden.

Voorts zou de transparantie van termijnmarkten moeten worden vergroot. Het onderdeel van Wageningen Universiteit ziet weinig in een internationaal systeem van buffervoorraden zoals de Franse deze voorstaan. Het lijkt de onderzoekers duur en inefficiënt. Beter kunnen in WTO-verband exportrestricties aan banden worden gelegd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    De hoge graanprijzen hebben een andere oorzaak dan krapte.Nu weten rusland en oekraine al dat ze een goede graanoogst hebben ,ze zijn al met de oogst bezig.Vorig jaar was pas half juli bekent dat de oogst veel lager zou uitvallen door de droogte ????? In china en amerika was in maart van dit jaar al bekent dat de tarwe verdroogde.Daarna kondigde premier poutin een graanexportverbod af,bang dat hij was dat de graanprijzen in rusland zouden stijgen.Daarna was het hek van de dam,speculanten werden aangemoedigd door goldman sachs en andere banken om te speculeren in graan omdat kunstmatig krapte ontstaan was.Daardoor zijn de graanprijzen verdubbelt en door niets anders,en zullen nu weer de weg omlaag inslaan,zeker als de speculanten als bange honden weglopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.