Home

Nieuws

'Kwaliteitsbewaking niet op orde'

Doetinchem – Grote glasteeltbedrijven investeren te weinig in kwaliteitsbewaking. Het risico van nieuwe voedselbesmettingen ligt daarmee op de loer. Dat signaleert procestechnoloog Wouter de Heij.

De Heij is verbonden aan netwerk- en kennisorganisatie Food & Nutrition Delta.

Bij schaalvergroting binnen bedrijven is volgens hem te veel op de kosten bespaard en te weinig op kwaliteitsbewaking ingezet, terwijl de kans op besmettingen reëel is. ”Er worden steeds meer monden gevoed vanuit één bedrijf. Bij een incident bestaat er ook een grotere kans dat mensen ziek worden.” De Heij ziet dat kwaliteitsmanagers vaak geen microbiologische achtergrond hebben. ”Grosso modo kun je zeggen dat, ook bij grote tuinders, het niveau van kwaliteitsmanager zeker niet vergelijkbaar is van een voedselproducerend bedrijf.”

Niet investeren in kwaliteitsmanagement legt volgens De Heij een ’collectieve tijdbom onder het hele systeem’. ”De financiële risico’s worden steeds groter, je ziet wat er met een Ehec-affaire gebeurt. Ik durf te voorspellen dat dit in de toekomst vaker gaat gebeuren.”

Sectormanager Glasgroente bij LTO Groeiservice, Huub Welles, erkent dat de risico’s voor grootschalige glastuinbouw aanwezig zijn. ”Als er iets misgaat op een locatie, zouden de gevolgen enorm kunnen zijn.” Welles ziet geen aanleiding om te twijfelen aan de processen waarmee HACCP geregeld is. ”De retail ziet daar nauwkeurig op toe.”

Wel ziet hij aanleiding om opnieuw de vraag te stellen hoe het met de stand van kwaliteitsmanagement bij bedrijven gesteld is. ”Ik zal niet ontkennen dat er geen verbetering mogelijk is. Dat kost veel geld, maar die inspanningen zijn gerechtvaardigd.”Of registreer je om te kunnen reageren.