Home

Nieuws 250 x bekeken

Koopmans is beschuldigende vinger van Duitsland beu

Den Haag – CDA-kamerlid Ger Koopmans vraagt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in gesprek te gaan met zijn Duitse collega Ilse Aigner over de beschudigende vinger naar Nederland bij recente voedselschandalen.

”In Duitsland zijn de afgelopen tijd vier keer problemen geweest met vervuiling van voedsel of veevoer. Daarbij heeft Duitsland alle keren met een beschuldigende vinger naar Nederland gewezen, terwijl het probleem in alle gevallen in Duitsland zelf bleek te liggen”, zegt Koopmans.

Bleker zegt het nu niet gepast te vinden om Duitsland hierop aan te spreken. ”Duitsland doet er alles aan om het probleem met de Ehec-bacterie op te lossen. Nederland is nu vooral behulpzaam bij het onderzoek”, zegt Bleker.

Bleker erkent dat er kritiek is op het Duitse controlesysteem, dat vooral door de verschillende deelstaten erg gevarieerd is. ”We hebben hier tijdens de informele landbouwraad in Hongarije ook over gesproken. Met name Spanje loopt erg veel schade op omdat in Hamburg is gezegd dat het om Spaanse komkommers zou gaan, zonder dat hiervoor een hard bewijs is.  Ik wil wel opmerken dat de landelijke verantwoordelijke ministers op dit vlak nooit gezegd hebben dat het om Spaanse of Nederlandse komkommers zou gaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.