Home

Nieuws

'Klimaatbeleid strookt niet met landbouwbeleid'

Bonn - De meeste landen die landbouw als boosdoener aanwijzen van de ontbossing, voeren zelf geen klimaatbeleid dat de link legt tussen landbouw en klimaat. Dat staat in een onderzoek dat woensdag is gepresenteerd bij een technische onderhandelingsbijeenkomst over het klimaatverdrag van de Verenigde Naties in Bonn.

Het onderzoek is gedaan door het onderzoeksprogramma van de Culstative Group on International Agricultural Research (CGIAR), waarin wetenschappers op verschillende disciplines samenwerken.
Veel landen hebben een beleid dat de productie van voedsel, brandstofgewassen en gewassen voor de export stimuleert. Volgens de onderzoekers is het effect daarvan dat er een landbouwdruk ontstaat op bosgebieden.

Bruce Campbell van CGIAR zegt dat het van het grootste belang is dat een verbinding wordt gelegd tussen landbouwbeleid en klimaatbeleid, anders zal de uitbreiding van de landbouw ten koste van de bossen alleen maar toenemen, zegt Campbell.

Hij noemt een voorbeeld in Vietnam, waar de overheid de teelt van koffie, cashewnoten, paprika, rijst, rubber en garnalen voor de exportmarkt stimuleert, terwijl die activiteiten een voortdurende druk leggen op de bossen. In Costa-Rica zorgt de vleesexport voor een voortdurende druk op het bos.

Of registreer je om te kunnen reageren.