Home

Nieuws 214 x bekeken

Kleine dosis antibiotica leidt eerder tot resistentie

Amsterdam - Van een kleine hoeveelheid antibiotica worden E. coli-bacteriën sneller resistent dan van een hele hoge dosis.

Dit schrijven Amsterdamse onderzoekers in de laatste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Microbial Drug Resistance.

De onderzoekers van het Swammerdam Institute of Life Sciences, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam hebben Escherichia coli MG 1655 gekweekt op een medium dat het antibioticum amoxicilline, tetracycline of enrofloxacine bevatte. De concentratie van het antibioticum was dusdanig dat die duidelijk te laag was om de groei van de E. coli te remmen.

Na een tijdje bleek de minimale concentratie, die nodig was om die groei wél te remmen, telkens flink te zijn toegenomen. Die resistentie verdween vanzelf weer wanneer je op een voedingsbodem zonder amoxicilline verder kweekte, wat doet vermoeden dat het geen kwestie van genetische aanpassing was maar puur van gewenning.

Door vervolgens de dosis in het voedingsmedium geleidelijk weer verder te verhogen werkte resistentievorming weer in de hand. Deze resistentie bleef wèl bestaan als je het antibioticum wegliet.

De onderzoekers concluderen dat blootstelling van dieren aan kleine beetjes antibiotica zo veel mogelijk moet worden vermeden, om te voorkomen dat je hun bacteriën als het ware klaarstoomt voor het ontwikkelen van resistentie. Véél antibiotica toedienen is minder schadelijk: dan gaan tenminste bijna alle bacteriën meteen dood en duurt het een stuk langer eer er een resistente stam evolueert.

Of registreer je om te kunnen reageren.