Home

Nieuws 216 x bekeken

Kiemgroentenbedrijven Ehec-vrij

Nijmegen – De zes Nederlandse kiemgroentenbedrijven zijn vrij van Ehec-besmettingen. Dat zegt Coer Hurkx van Evers Specials in Nijmegen namens de zes Nederlandse kiemgroentenbedrijven.

Bij twee bedrijven is in rode-bietenscheuten een E.coli-besmetting gevonden. In reactie daarop is al het zaad gecontroleerd op de aanwezigheid van diarre-veroorzakende Ehec-bacteriën. Daarbij is gebleken dat al het aanwezige zaad schoon was, met uitzondering van het rode-bietenzaad.

De bedrijven hebben inmiddels de bestaande controles uitgebreid met een test op diarree-veroorzakende Ehec-varianten. Er werd altijd al gecontroleerd op de E.coli O157, naast andere controles op microbiële besmettingen met bijvoorbeeld salmonella, listeria of erwinia.

Een besmetting met de E.coli O104, die in Duitsland heeft toegeslagen, was in Nederland waarschijnlijk niet meteen aan het licht gekomen. De O104-variant was tot nu toe niet als een risico voor de voedselveiligheid geïdentificeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.