Home

Nieuws 196 x bekeken

Kamp komt met toetsingskader tewerkstellingsvergunningen

Den Haag - Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) komt nog deze zomer met een toetsingskader waaraan ondernemers moeten voldoen om in aanmerking te komen voor Tewerkstellingsvergunningen waarmee ze niet-geprioriteerde arbeid in kunnen zetten.

Dat zegt hij in een debat in de Tweede Kamer over arbeidsmigratie. Kamp zegt dat hij niet als doel heeft om zo min mogelijk tewerkstellingsvergunningen (TWV’s) te verstrekken. Hij wil alleen TWV’s verstrekken als blijkt dat er geen prioriteitgenietend aanbod van arbeid is, uit Nederland of uit andere lidstaten van de EU met uitzondering van Bulgarije en Roemenië.

Kamp doet zijn uitspraken in reactie op een motie van CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. De parlementariër wil dat de TWV’s beschikbaar blijven voor als blijkt dat de vacatures niet vervuld kunnen worden met geprioriteerde arbeid.

Door aanscherping van de uitvoering van het beleid met TWV’s zijn meerdere tuinders in problemen geraakt, omdat ze hierdoor geen gebruik konden maken van Roemeense en Bulgaarse medewerkers voor de aardbeienoogst en in de boomkwekerij.

Van Hijum blijft van mening dat Kamp zijn motie over ondersteuning van de sector in de overgangsperiode tot 1 juli ruimhartiger had kunnen uitvoeren. Hij wijst erop dat veel werkgevers het vertrouwen in het UWV hebben verloren en vacatures op hun bedrijven niet meer melden bij het UWV.

Of registreer je om te kunnen reageren.