Home

Nieuws

Kamer wil steun voor tuinders die gewas toch verkochten

Den Haag – De Tweede Kamer wil ook steun voor tuinders die hun producten als gevolg van de Ehec-crisis voor een lage marktprijs verkochten.

De Kamer stemde hierover in met een motie van Kamerlid Ger Koopmans (CDA), ondersteund door Janneke Snijder (VVD).

Als gevolg van de afzetrproblemen van groenten door de problemen met de Ehec-bacterie is er Europese steun in het leven geroepen. Via een Europese opkoopregeling is er steun voor tuinders die hun gewas groen hebben geoogst, niet hebben geoogst of hebben laten vernietigen. ”Voor tuinders die wel geprobeerd hebben hun product te verkopen is geen steun. Het is zeer onredelijk dat tuinders die zich hebben ingespannen om tenminste nog een zeer lage prijs te krijgen voor hun producten geen vergoeding krijgen”, vindt Koopmans. De partijen vinden dat de tuinders nu gestraft worden voor hun inzet, in plaats van beloond.

De Kamer vraagt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw zich in Brussel tijdens de landbouwraad in te zetten voor een aanvullende EU-vergoeding voor telers die hun producten tegen lage prijzen hebben verkocht.

Bleker zegt toe dat hij de mogelijkheden zal onderzoeken, maar benadrukt dat het begrensd wordt door de financiële mogelijkheden binnen het gemeenschappelijk landbouwbeleid en de spelregels die daarvoor gelden. ”Het kost behoorlijk wat extra geld. We moeten daarvoor de ruimte vinden binnen de lopende begroting van 2011 voor het GLB”, aldus Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.