Home

Nieuws 3 reacties

Kamer wil leidende rol overheid bij debat margeverdeling in de keten

Den Haag – De Tweede Kamer wil dat de regering een leidende rol neemt in de discussie over de margeverdeling in de voedselketen.

Een motie hierover werd door de Kamer aangenomen. Indieners Ger Koopmans (CDA), Van Bemmel en De Mos constateren dat de ongelijke verdeling in onder andere grootte in de productieketen kan leiden tot excessen en oneerlijke handelspraktijken van marktpartijen ten opzichte van elkaar. Dit pakt veelal negatief uit voor de agrarische sector.

Gebleken is dat de sector deze excessen niet in goed overleg kan oplossen, waardoor de Kamer pleit voor een gesprek met de ketenpartijen, waarbij de regering een leidende rol neemt. Doel van het overleg is te komen tot een gedragscode ’inkoopmacht’.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Goed bezig Ger en collega's!
  De gehele agrarische sector gaat failliet als deze moeten blijven produceren tegen wereldmarktprijs terwijl kostprijs in Nederland door extra nationale welzijnseisen,ammoniakeisen,dure mestafzet en kosten voor gebakken lucht als dierrechten de hoogste kostprijs van Europa heeft.
  Ondernemers die ondanks de wetenschap hiervan toch perse uit willen breiden kunnen beter door overheid verplicht worden tot mestverwerking ipv aankoop varkensrechten.
  De kamer zal een keuze moeten maken of het wenselijk is om te blijven produceren tegen wereldmarktprijs en de huidige welzijneisen en ammomniakeisen aanpassen aan europese wetgeving zodat ondernemers een eerlijke concurrentie kunnen aangaan met de andere europese landen of stimuleren dat de sector duurzaam gaat produceren en ervoor zorgen dat deze duurzame producten herkenbaar zijn in de supermarkten zodat de consument kan kiezen
  tussen duurzame producten en wereldmarktproducten.
  Hierop moet door overheid strenge controle met hoge sancties plaatsvinden!
  Verder lijkt het mij niet meer dan logisch en fatsoenlijk tov de eigen ondernemers om de grens te sluiten voor producten die niet geproduceerd zijn volgens de Nederlandse eisen.
  Wat heeft het namelijk voor zin om de eigen ondernemers de nek om te draaien terwijl producten die geproduceerd worden onder veel slechte omstandigheden in buitenland gewoon geimporteerd moeten worden?
  Als er niet snel iets gebeurd zal het begrotingstekort nog veel verder oplopen doordat een groot deel van de agrarische sector in WW komt of in de bijstand.
  Mensen die in WW zitten hebben het in NL gemiddeld veel beter dan de gemiddelde agrarier!

 • no-profile-image

  Bijzonder goed iniatief. Inderdaad is gebleken dat helaas het bedrijfsleven hier niet de juiste formule voor weet te vinden inzake die margeverdeling. De 3 grote machtsblokken voer, slachterij en supermarkten maken op een erg twijfelachtige manier gebruik van de eigen macht in het hele gebeuren. Juist bij de producent die de direkte opdrachten heeft inzake voedselveiligheid ,milieu en welzijn dieren van de gemeenschap is geen marge meer. Globaal is de marge. Voer..+ 15% , slachterij..+12% en supermarkten +18%. Marge van de producenten was afgelopen 3 jaren varierend tussen -2% en -5% . Ofwel gehoor geven aan de opdrachten die de samenleving de sector oplegt is er niet. Die financiele marge wordt elders opgeeist. Hopenlijk wordt die gedragscode ,,inkoopmacht,, ( verkoopmacht ) een succes.

 • no-profile-image

  Begint er op te lijken,nu de uitvoering nog!Voedsel produceren is een grote verantwoordelijk heid,dan moet integer(ook financieel) zijn,dat verwacht je ook van 3 grote machtblokken(dus overheidscontrole).Maar vergeet ook sommige kleinere (voer,slachterij niet)blokken niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.