Home

Nieuws 297 x bekeken 5 reacties

Kamer wil gebruik antibiotica veehouderij openbaar

Den Haag – De Tweede Kamer wil het gebruik van antibiotica in de veehouderij verplicht openbaar stellen. Dat blijkt uit een aangenomen motie van SP-kamerlid Henk van Gerven en PvdA-kamerlid Khadija Arib.

In het Vetcis-systeem, waarin het gebruik van antibiotica in de veehouderij wordt geregistreerd, is een gebruiksregel ingesteld dat de gegevens zonder expliciete toestemming van de dierenarts nooit inzicht zal geven in de gegevens die herleidbaar zijn naar individuele dierenartsen. De Tweede Kamer ziet dit als een barrière tegen overheidsingrijpen bij overmatig antibioticagebruik en vindt dat de overheid inzicht moet hebben in het systeem dat beheerd wordt door de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit.

De Tweede Kamer vindt dat deelname aan het registratiesysteem voor veehouders en dierenartsen verplicht moet worden gesteld. Een motie van CDA-kamerlid Henk-Jan Ormel over het algemeen verbindend verklaren van deelname aan de registratie werd aangenomen.

De Kamer vindt tevens dat de regering samen met LTO, dierenartsen en dierenbeschermers afspraken moet maken over preventieve gezondheidsmaatregelen in de veehouderij. Doel van deze afspraken is het bevorderen van de diergezondheid en het antibioticagebruik substantieel te verminderen. De Kamer wil hierbij ook een periodiek preventief bedrijfsbezoek door een dierenarts verplicht stellen. De Kamer is tevens voorstander van een verbod op reclame voor antibiotica in de veehouderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wat is dit voor waanzin?

 • no-profile-image

  Waanzin????
  Ik noem het echotrappers kijk eens wat wij in Nederland allemaal kunnen maar o'wee als het fout gaat zijn de producenten weer de klos.

 • no-profile-image

  veehouders en dierenartsen willen dat ziekenhuizen met de meeste resistente bacterieen openbaar worden gemaakt
  dan kan iedereen zien dat ziekenhuizen het niet nauw nemen met hygiene maatregelen.
  het feit is dat huisartsen en chirugen onterecht de nederlandse veehouderij beschuldigen van teveel antibiotica gebruik, en eerst naar hun eigen deurmat moeten kijken.

 • no-profile-image

  Hoe harder je roept: U mag hier niet in kijken!

  Des te nieuwsgieriger mensen worden om juist wél in vetcis te willen kijken.

  Gewoon uitleggen waarom je droogzetters gebruikt, en écht iedere vrouw die ooit borstontsteking heeft gehad snapt het.

  Zelfde geld voor alle andere ziektes waar je antibiotica voor gebruikt.

  Maak het helder: zonder antibiotica meer dooie dieren.
  En met teveel verkeerde antibiotica kans op meer dooie mensen.
  En dat willen we toch allemaal niet? Ik kan me daarom ook niet voorstellen dat er ook maar één veehouder of één veearts onzorgvuldig mee omgaat. Of wel?
  Waar blijven die vet-cis uitslagen!

 • no-profile-image

  Wordt ook het gebruik bij de veehouder ook verplicht openbaar?
  Kan stellen dat ze daar in de tweede kamer nog niet aan gedacht hebben. Ik weet het nu al dat ik in de toekomst antibiotica binnen zal krijgen, diercontact is ook niet te ontkomen en dan ??????????? laten ze in de tweede kamer dat dan ook maar meteen meenemen in het besluit.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.