Home

Nieuws 168 x bekeken

Kamer steunt compensatie telers

Den Haag - De Tweede Kamer heeft veel waardering voor de inspanningen van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) om de tuinbouwsector te ondersteunen.

Nagenoeg alle partijen schaarden zich tijdens een debat donderdagochtend achter het compenseren van door Ehec gedupeerde telers. De wijze waarop Bleker bij de Europese Commissie heeft aangedrongen op meer geld en onderhandeld met Rusland over het heropenen van de grenzen, wordt breed gesteund.

"Waardering en bewondering voor de wijze waarop de Nederlandse regering dit aanpakt", zei CDA’er Ger Koopmans. "Er wordt hard gewerkt." Marianne Thieme (Partij voor de Dieren): "Het is terecht dat tuinders een vergoeding ontvangen. Wij steunen de regeling en moeten kijken of het genoeg is."

Koopmans vroeg de staatssecretaris om een schadeclaim in te dienen bij de Duitse overheid, die hij medeverantwoordelijk acht voor de vraaguitval op de groentenmarkt. Bleker voelt daar echter niets voor. Hij noemde het 'niet kies en ook heel onverstandig' om zonder duidelijkheid over de besmettingsbron een vergoeding van de Duitsers te eisen. "Nu moeten we onze buren helpen", zei hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.