Home

Nieuws 360 x bekeken

Kamer kritisch over megastallendialoog

Den Haag – De Tweede Kamer kijkt kritisch naar de maatschappelijke discussie over megastallen. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De meningen over de uitvoering van de maatschappelijke dialoog zijn verdeeld. Terwijl D66 vindt dat er te weinig stedelingen worden benaderd in de discussie, pleit SP er juist voor om met name de mensen te vragen die direct betrokken zijn bij de problematiek, de bewoners van het platteland.
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren noemt de ’Megastallenmonologen’ een middel om tijd te rekken voordat de staatssecretaris zijn plannen bekend maakt. ”Keuzes zijn al lang gemaakt. Het is gewoon een vorm van windowdressing”, vindt Thieme.

Diverse Kamerleden maken zich zorgen dat de discussie te veel verzand in een debat over de omvang van bedrijven, zonder dat er verder wordt gekeken naar de richting waar de veehouderij naar toe moet. ”We zijn op zich niet tegen megastallen, maar wel tegen de industrialisering van de veehouderij. We moeten af van het woord megastal, omdat we hierdoor niet de juiste aandacht hebben voor de invulling van de toekomstige veehouderij”, zegt Esmée Wiegman van de Christenunie. Ze wil af van het onverzadigbare streven om meer, sneller en goedkoper te produceren.

VVD en CDA pleiten ervoor het debat vooral op feiten en kernwaarden te voeren. ”Het moet om de feiten gaan en niet leiden tot een soort oorlog van het feiten verdraaien. De problemen met de intensieve veehouderij zijn in Nederland niet groter dan in andere landen”, vindt Ger Koopmans (CDA). Christenunie en SGP benadrukken dat niet alleen naar feiten moet worden gekeken, maar ook naar het gevoel van boeren en burgers. ”Loslaten van ethiek in deze discussie is de dood in de pot”, vindt Elbert Dijkgraaf van de SGP.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw is tevreden over de wijze waarop de maatschappelijk dialoog over megastallen. Tot de resultaten bekend zijn wil hij niet inhoudelijk reageren op de dialoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.