Home

Nieuws

Kamer hoort niets nieuws over rituele slacht

Den Haag – Nuttig en goed. Zo keken Tweede Kamerleden donderdag terug op de hoorzitting met religieuze groeperingen en wetenschappers over ritueel slachten. Maar echt nieuwe informatie waardoor VVD, PvdA, GroenLinks en D66 hun eerder ingenomen standpunt moeten herzien, kwam niet voorbij.

De partijen schaarden zich eerder met PVV en SP achter de Partij voor de Dieren (PvdD), die afwil van de uitzondering in de wet waardoor moslims en joden dieren zonder verdoving mogen slachten. ,,Ik ben nu niet spontaan van mening veranderd'', aldus Tofik Dibi (GroenLinks). Hij vraagt zich wel af of het bedwelmen van dieren, het alternatief voor de onverdoofde slacht, eigenlijk niet erger is dan zonder verdoving slachten. In het volgende Kamerdebat over de slacht wil hij daar duidelijkheid over. Janneke Snijder (VVD) wil nu niet alleen de samenvatting maar het hele rapport zien dat meer licht werpt op de risico's van onverdoofd slachten.

PvdA'er Martijn van Dam is vooral blij dat de feiten donderdag op een rijtje zijn gezet en dat moslim- en joodse organisaties verder willen praten. ,,Het is belangrijk dat mensen uit geloofsgemeenschappen kunnen aangeven waarom dit hen raakt'', vindt Van Dam, die van wetenschappers bevestiging hoorde dat het legitiem is om dit soort wetten te maken.

Hij geeft aan dat het PvdA-standpunt eerder zorgvuldig is bepaald en dat het wel bijzonder zou zijn geweest als hij donderdag nieuwe feiten had gehoord. Maar ook de tijdens de hoorzitting vergaarde informatie bespreekt hij in zijn fractie. Zondag is er een ingelaste politieke ledenraad, onder meer over het verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Ook de conclusies van Stientje van Veldhoven (D66) zijn niet onderuit gehaald door nieuwe dingen. ,,We gaan de gevoelens die ik heb gehoord echt een plaats geven.'' Een kleine meerderheid van de D66-leden gaf onlangs aan dat onverdoofd slachten niet moet worden verboden. ,,Het zegt mij dat er een belangrijke groep is die voor individuele vrijheid is en een groep die hecht aan dierenwelzijn'', aldus Van Veldhoven.

Of registreer je om te kunnen reageren.