Home

Nieuws 159 x bekeken

Kabinet zet mes in nationale ruimtelijke plannen

Den Haag – Het kabinet zet het mes in nationale ruimtelijke plannen. Alle Nationale Landschappen, snelwegpanorama’s, Rijksbufferzones en nog eens 23 beschermingsregimes gaan verdwijnen.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) hoopt daarmee vergunningsprocedures flink te bekorten. Bovendien krijgen provincies en gemeenten hierdoor meer bewegingsruimte om maatwerk te leveren, zei zij vandaag tijdens een persconferentie op haar departement.

”Door te schrappen in nationale plannen, willen wij ruimte scheppen”, stelt Schultz van Haegen. ”Ik ga niet meer voorschrijven dat er in gemeenten ruimte moet zijn voor volkstuintjes. Die megastal met procedures en regels gaan we uitruimen.”

De zogeheten Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte maakt uitbreidingen van boerenbedrijven in nu nog beschermde gebieden gemakkelijker. Zo kan er volgens de minister straks mogelijk sneller worden gebouwd aan de rand van het Groene Hart. Schultz van Haegen tekende daarbij wel aan dat provincies er ook voor kunnen kiezen zelf een nieuw beschermingsprogramma in te stellen.

De aanleg en verbreding van wegen van en naar belangrijke economische gebieden maakt eveneens deel uit van het plan. Zo wil het kabinet werk maken van de aanleg van de Nieuwe Westelijke Oeververbinding tussen de Rotterdamse haven en het Westland. De Structuurvisie moet wel nog eerst worden aangenomen door het parlement.

Of registreer je om te kunnen reageren.