Home

Nieuws 198 x bekeken

Irissen domineren op bloemenkeuring

Lisse - Voor de derde en laatste keer van dit seizoen vindt deze week de speciale keuring Iris plaats in de keuringszaal bij CNB in Lisse.

De keurmeesters hebben de handen vol om onderscheid te onderkennen, want de kwaliteit van de enorme hoeveelheid ingebrachte ‘Hollandse irissen’ is erg goed. En met de aantekening dat het lang niet alles blauw is wat de klok slaat, want de veredeling slaagt er steeds beter in ook nieuwe tinten te ‘winnen’. Puur blauw met een prachtig fluwelen uitstraling en een geel stempel op de lip is de nieuwe Iris ‘Broadway’ van Maveridge International. Een cultivar die het in zich heeft om in het sortiment blauw op te vallen.

Opvallend is ook de bijna bruine Iris ‘Bronze Riviera’ van dezelfde inzender. Je moet er van houden, maar het is in ieder geval erg bijzonder. Maveridge showt ook de ijzersterke brons getinte Iris ‘Tiger Beat’ en de witte I. ‘Silvery Beauty’. Hommes Iris komt deze week met enkele nieuwelingen onder nummer, waaronder de diepblauwe Iris nummer 99247-02 en de hoog opgroeiende blauwe I. ‘Salvatore’, alsmede de lichtpurperen I. ‘Holland Lila’. Iris Nova toont in de keuringzaal de blauwe I. ‘Holland Sapphire en de lichtblauwe I. ‘Star Mauve’.

De kwekersvereniging Saturnus showt de spierwitte I. ‘Nofa White’ die bij eerdere keuringen al erg hoge ogen gooide, en van de kwekersvereniging Hommes Blue is de gelijknamige cultivar te zien. Ook al een mannetjesputter. De irissen zijn nog de gehele week in de keuringszaal te bewonderen. De houdbaarheid op de vaas is voor verreweg de meeste cultivars tegenwoordig vrij lang en dus zijn ze ook later in de week nog in volle glorie te bewonderen.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.