Home

Nieuws 208 x bekeken

'Interventieregeling kan in vijf dagen al op zijn'

Barendrecht - Niet alle telers in Nederland kunnen even lang profiteren van de opkoopregeling.

De interventieregeling voor komkommers, tomaten, sla en paprika zal bij sommige telersverenigingen sneller vol zijn dan andere. "Bij de ene vereniging is het geld na vijf dagen op, bij andere kan het over vier weken uitgesmeerd zijn. Dat verschil hangt af van het operationele programma dat telersverenigingen hebben", aldus Hans van Es, directeur van de koepel voor afzetorganisaties DPA. Er zit een limitering aan de interventieregeling, maar telersverenigingen kunnen zelf de voorwaarden uitwerken. Zij moeten immers zelf eenzelfde bedrag bijdragen.

Die opkoopregeling geldt voor circa 90 procent van de telers in Nederland. Een beperkte groep telers is niet aangesloten bij een erkende telersvereniging. Daarvoor geldt de steunmaatregel dus niet. Van Es: "Voor deze telers moet het Europese noodfonds uitkomst bieden. Dat is niet verbonden aan de GMO-regeling, maar heeft een algemene toepassing."

Het PT kon maandag nog niet zeggen hoe groot het interventievolume tot dusver is. Het werkt aan een inventarisatie. Veertig controleurs zijn al sinds het begin van de vorige week onderweg om de aangemelde partijen te controleren. Daarbij lopen ze tegen schrijnende situaties aan, laat het PT weten. "Er zijn telers die geen afstand van de producten willen doen, omdat het ze tegen de borst stuit om gezond product te vernietigen."

Of registreer je om te kunnen reageren.