Home

Nieuws 300 x bekeken

’Instorting Duitse varkenshouderij reële dreiging’

Bonn – De Duitse varkenshouderijorganisatie Zentralverband der Deutschen Schweineproduktion (ZDS) waarschuwt voor een koude sanering van de bedrijfstak.

Deze zal niet zonder negatieve gevolgen blijven voor de vleesindustrie, toeleveranciers en de vleeshandel. Volgens het Zentralverband moet er snel wat gebeuren, want de varkenshouders zitten in een kostenval.

Waar vroeger sprake was van de zogenoemde varkenscyclus blijkt deze de afgelopen jaren te zijn uitgebleven. De kosten handhaven zich namelijk op een hoog niveau en de opbrengsten blijven laag. ”De bedrijven krijgen geen herstelfase meer, waarin ze een passend gezinsinkomen kunnen halen,” aldus de organisatie, die de verwerkers oproept om dat in te zien en daaruit consequenties te trekken.

”Zonder een aanpassing van de vleesprijzen zijn vele bedrijven gedwongen er de brui aan te geven en zakt de productie drastisch in”, aldus ZDS-bestuurstopman Helmut Ehlen. Hij wijst tevens op de kosten die eraan komen in verband met het dierenwelzijnsbeleid en de nogal sombere graanoogstvooruitzichten.

Of registreer je om te kunnen reageren.