Home

Nieuws

Instellen bodemprijs door Noodfonds lijkt mislukt

Doetinchem – De markt heeft hinder van partijen die nog altijd tegen bodemprijzen worden verkocht. Dat klinkt van verschillende kanten uit de handel over tomaat en komkommer.

Daarbij wordt gewezen naar de Belgen. Veilingen in België verkochten ook dinsdag nog product voor prijzen onder het maximale niveau dat in het noodfonds is opgenomen. Voor tomaat is dat 33,2 cent. De twee regelingen (interventie en opkoop) moet een opbrengstprijs van 37 cent mogelijk maken. Handelaren weten dat de ophoudprijs voor tomaten in België nu 28 cent is. Dat leidt ertoe dat kopers, zoals grootwinkelbedrijven nu de voorkeur hebben voor Belgisch product. In Nederland betekent dit dat extra partijen gestort worden.

Belgische veilingen willen dat beleid niet toelichten, uit mededingingsoogpunt.
Ook in Nederland wordt de prijs van 37 cent lang niet altijd betaald, blijkt uit een rondgang. Telers zijn toch bereid voor minder te verkopen dan het noodfondsniveau. Dat levert direct geld op. Door te verkopen kunnen ze cash flow op gang houden. De regeling zal pas tot een uitbetaling in het najaar leiden.

Bij de handel bestaat ook de vrees voor het moment dat de opkoopregeling afloopt. Na 30 juni moet de markt het weer zelf gaan doen. Dan moet in ieder geval de Russsische afzetmarkt weer geopend zijn voor een stabiele afzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.