Home

Nieuws 299 x bekeken

In 2010 al waarschuwing voor Duitse kiemgroenten

Berlijn - Het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung (BFR) heeft ongeveer een jaar geleden gewaarschuwd voor microbiële besmettingen op kiemgroenten.

Volgens het BFR bestaat grote kans dat kiemgroenten en andere gewassen en gesneden groenten een broeinest voor micro-organismen worden, als de producten niet helemaal goed worden bewaard. Uit onderzoek bleek dat bij opslag bij een temperatuur van 10 graden celsius het aantal kolonievormende eenheden (cfu) per gram met een factor honderd toenam in vier dagen. Uit het onderzoek bleek ook dat de gebruiksaanwijzing voor het wassen van de producten - voor zover aanwezig - nauwelijks tot een verbetering leidden. Kiemgewassen worden in Duitsland gebruikt op brood, en als opsiering van salades. Meestal zijn de gewassen onbehandeld of kort geblancheerd.

Het BFR zegt dat kiemgroenten op verschillende manieren worden geteeld, maar nauwelijks nog in de vollegrond. Bij de teelt worden vooral kunststof kiembakken gebruikt. Volgens het BFR is het gevaar van microbiële verontreiniging het grootst bij in de grond geteelde gewassen, die met wortel en al worden geoogst en daarna gewassen. Zeker als gebruik gemaakt is van organische mest, is de kans groot dat bijvoorbeeld E.coli achterblijft op de groente.

Bij producten die in kiembakken worden geteeld is het van belang dat de bakken tussen de teelten goed gereinigd en ontsmet worden. Kiembakken zijn een ideale broedplaats voor allerlei micro-organismen, aldus het BFR.

Of registreer je om te kunnen reageren.